O autorze
Jestem szefem kuchni i entuzjastą kulinariów. Doświadczenie zdobywałem u boku ojca - Macieja Kuronia oraz w wielu restauracjach w Polsce i za granicą. Edukowałem się w prestiżowej szkole kulinarnej - Le Cordon Bleu w filii londyńskiej.

Szczególnie interesuje mnie tradycyjna kuchnia polska oraz historia kulinariów. Jedzenie traktuję nie tylko, jako pewną świadomość smaku, receptur i produktów, ale także jako płaszczyznę do komunikowania się i relacji z bliźnimi - nie jestem jednak osobą, która rozmawia wyłącznie na temat kulinariów! Interesuję się sportem, dobrym filmem, świetną muzyką i (po dziadku) jestem wrażliwy na ludzką krzywdę, więc sprawy społeczne są mi wyjątkowo bliskie.

Od 5 lat prowadzę z żoną "Kuchnię Kuronia", gotując na pokazach oraz warsztatach kulinarnych w całej Polsce. Staram się propagować zdrowy styl życia, świadome odżywianie i szacunek do produktu.

Mam 3 przygarnięte i mocno doświadczone przez życie psy, które kocham całym sercem, mimo, że dają się nam w domu mocno we znaki - zwłaszcza niewidomy i nadpobudliwy Homer.

moja oficjalna strona: www.kuchniakuronia.pl

Festiwal Kultury Żydowskiej – Warszawa Singera już za pasem! czyli czy będzie smacznie..?

Kuchnia Kuronia, czyli ja we własnej osobie, będę miał przyjemność gotować podczas tegorocznego Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera – Projekt „Tel – Awiw” – La Playa.

5 lat temu mój Ojciec miał przyjemność gotować podczas Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera. Cieszę się, że w pewien naturalny sposób podążam jego krokami i również będę miał okazję w tym roku gotować dla Was :)


W dniu 26 sierpnia od godziny 13.30 będę starał się przybliżyć nie tylko zasady, którymi rządzi się kuchnia żydowska, ale także jej fantastyczne smaki i aromaty, jakże nieskomplikowane do wykorzystania w naszych domach.


Będzie tabbouleh, czyli sałatka z kaszą bulgur lub kuskusem – z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, natki i mięty oraz soku z cytryny z oliwą.


Będzie na ciepło cymes (czyli sos na słodko, z mnogością warzyw i mięsem!). Będzie humus i babaganoush (czyt. Babaganusz), czyli fantastyczne pasty warzywne. Hummus przygotowany z cieciorki z dodatkiem thiny (zwanej także pastą tahini), z kuminem, czosnkiem, ziołami i oliwą z cytryną. Babaganoush to dla odmiany pasta z zapieczonego bakłażana (obranego ze skóry) z dodatkiem thiny, czosnku i przypraw. Wszystko do posmakowania z pitą. Z każdej potrawy przygotowanej w trakcie pokazu przygotowanych będzie minimum 50 porcji degustacyjnych, abyśmy mogli próbować, smakować, uczyć się nowych smaków i rozwiązań kulinarnych. Może ktoś zakocha się w babaganoush i postanowi wykorzystać go np. jako sos do sałatki lub pastę na kanapkę? Nigdy nie wiadomo! :)


22 sierpnia odbyła się konferencja prasowa Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera. Spotkaliśmy się w Klubie Mamele, przy Teatrze Żydowskim. Było wiele osób, m.in. pani Gołda Tencer (organizatorka i pomysłodawczyni Festiwalu), Kayah i Michał Piróg.


Sam również miałem przyjemność zasiąść jako jeden z występujących w trakcie Festiwalu (czyli generalnie siedziałem jako atrakcja, która ma się odbyć 26 sierpnia o godzinie 13.30 w klubie La Playa). Mieliśmy chwilę na to, aby po krótce opowiedzieć o tym, co się będzie działo. Będą warsztaty taneczne Michała Piróga, będą atrakcje teatralne, muzyczne – tu Kayah i Justyna Steczkowska, będzie koncert kantorów (!!!) w Synagodze Nożyków. Będzie także pokaz kulinarny (bardzo się z tego powodu cieszę!).

Zapraszam Was więc 26 sierpnia 2012 roku o 13.30 do klubu La Playa w Warszawie! Ugotujemy wspólnie, a potem zjemy same smaczności!!!
Trwa ładowanie komentarzy...